Potvrzení podmínek pro konání akce Apetit piknik – kulináři, prodejci, restaurace

(„Potvrzení“)

1. Úvodní ustanovení

1.1 Společnost BurdaMedia Extra s.r.o., se sídlem Praha 3, Přemyslovská 2845/43, PSČ

13000, IČO 152 73 598 (“BME”) je pořadatelem společenské, gastronomické akce s názvem

Apetit piknik, která se uskuteční dne 22.11.2025 v době od 9:00 do 18:00 hod v Národním

zemědělském muzeum v Praze (“Apetit piknik“ nebo „Akce“).

1.2 Účastník definovaný na základě registrace na zimní Apetit piknik 2025 („Formulář“), jehož

přílohou je toto Potvrzení má zájem v rámci Apetit pikniku prezentovat své potravinářské a

jiné výrobky.

2. Práva a povinnosti Účastníka

2.1 Účastník prohlašuje, že je oprávněn podnikat na základě řádného živnostenského

oprávnění, jehož kopii či sken musí mít s sebou v době konání Akce. Účastník prohlašuje, že

všechny údaje v něm obsažené jsou aktuální a odpovídají současnému stavu.

2.2 V případě, že Účastník používá vlastní prodejní stánek, je povinen použít na Apetit pikniku

jen takový prodejní stánek, který splňuje veškeré hygienické předpisy a je jinak vhodný pro

přípravu a prodej pokrmů a jeho parametry a vzhled byly předem schváleny ze strany BME.

2.3 Účastník se dostaví do místa konání Apetit pikniku nejméně 2 hodiny před zahájením

Apetit pikniku. Konkrétní čas příjezdu bude specifikován v propozicích k Apetit pikniku

zaslaných před konáním Akce.

2.4 Účastník nemá nárok na náhradu nákladů spojených s pořízením surovin, z nichž bude

své pokrmy připravovat.

2.5 Pokrmy připravené Účastníkem budou návštěvníkům Apetit pikniku nabízeny za prodejní

cenu zvolenou Účastníkem.

2.6 Účastník je povinen nabízet pokrmy pouze na místě a po dobu určenou ze strany

pořadatele BME.

2.7 Účastník je povinen veškeré pokrmy připravovat pouze z čerstvých, zdravotně

nezávadných surovin, které byly řádně uskladněny a zpracovány a u nichž dosud nedošlo k

uplynutí doporučené doby spotřeby. V případě, že má Účastník pochybnosti o nezávadnosti

surovin, je povinen takové suroviny pro přípravu pokrmů nepoužívat. Účastník je povinen

uschovat daňové doklady k nákupu surovin v souladu s platnými předpisy, nejméně však do

31. prosince 2024.

2.8 V případě, že BME nebude souhlasit s prodejem některého pokrmu či produktu Účastníka,

Účastník je povinen takový pokrm neprodávat a dohodnout se s BME na prodeji jiného

pokrmu. Účastník je povinen oznámit BME seznam pokrmů a produktů nabízených na Apetit

pikniku a jejich prodejní cenu nejpozději 14 dnů před začátkem Akce.2.9 Účastník se zavazuje mít po celou dobu trvání Apetit pikniku na prodejním stánku k

dispozici údaje o každém pokrmu, který bude na Apetit pikniku prodávat, a to přibližnou

hmotnost (gramáž) kusu/porce pokrmu, minimální datum trvanlivosti, určení alergenů

obsažených v pokrmu a složení pokrmu, a v případě žádosti je předložit návštěvníkům, BME

či jiným oprávněným osobám k nahlédnutí.

2.10 Účastník je povinen po celou dobu trvání Apetit pikniku ponechat na svém prodejním

stánku označení s názvem společnosti Účastníka, popř. jménem a příjmením Účastníka, které

připraví BME. Vlastní označení stánku je Účastník oprávněn umístit pouze uvnitř prodejního

stánku nebo na přední straně prodejního stánku pod prodejním pultem. V případě, že BME

s vlastním označením Účastníka nesouhlasí, je Účastník povinen označení odstranit a

ponechat pouze označení BME.

2.11 Účastník potvrzuje, že má odpovídající znalosti v otázkách hygieny, seznámil se

s doporučeními Hygienické stanice hlavního města Prahy, která jsou přílohou tohoto

Potvrzení, a zavazuje se náležitě dodržovat hygienické postupy při přípravě pokrmů,

manipulaci se surovinami a pokrmy a po celou dobu trvání Apetit pikniku, zejména chránit

pokrmy před prachem a jinými nečistotami, nabírat pokrm čistým náčiním, uchovávat pokrmy

vyžadující chlad v chladícím zařízení apod. Elektrospotřebiče musejí být nezávadné a

elektrospotřebiče starší 5 let musejí mít platnou revizní kontrolu, kterou Účastník na výzvu

BME či jiné oprávněné osoby předloží.

2.12 Účastník nebo osoba odpovědná za prodej pokrmů na prodejním stánku jsou povinni mít

po dobu trvání Apetit pikniku platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství. Účastník se

dále zavazuje zajistit, aby platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství měly všechny

osoby, které budou Účastníka na Apetit pikniku prezentovat či ho jinak zastupovat a které se

podílely na přípravě pokrmů.

2.13 Účastník je povinen dodržovat veškeré právní, zejména hygienické, předpisy spojené s

výrobou, skladováním a distribucí potravin a odpovídá BME za veškerou případnou újmu,

která jí vznikne v souvislosti s porušením právních předpisů či ujednání dle tohoto Potvrzení

ze strany Účastníka.

2.14 Účastník bere na vědomí, že odpovídá za případnou újmu, která vznikne jakékoliv třetí

osobě, zejména návštěvníkům akce Apetit piknik, v souvislosti s prodejem nebo distribucí

pokrmů Účastníka, a to zejména v případě, že budou mít zdravotní potíže v důsledku

konzumace pokrmů Účastníka.

2.15 Účastník dále odpovídá za škodu na majetku či jinou nemajetkovou újmu, která vznikne

BME či třetí osobě v důsledku účasti Účastníka na Apetit pikniku. Zejména je Účastník

odpovědný za poškození travnaté plochy, prodejní plochy, prodejního stánku a případně

dalšího vybavení, které mu poskytne BME. Účastník dále odpovídá za vybavení prodejního

stánku, které mu poskytne BME (např. židle, stoly, světla) a o jehož předání bude sepsán mezi

BME a Účastníkem předávací protokol. Po ukončení Akce je účastník povinen uhradit BME

náklady v případě ztráty, poškození, zničení či odcizení vybavení prodejního stánku.

2.16 Účastník nebo odpovědná osoba Účastníka jsou povinni řídit se organizačními pokyny

osob zastupujících či jinak oprávněných jednat za BME a organizačními pokyny uvedenými vpropozicích k Apetit piknik, které budou zaslány nebo telefonicky domluveny nejpozději 5

pracovních dnů před konáním Akce.

2.17 Veškeré platby návštěvníků za pokrmy a produkty Účastníků budou probíhat přednostně

přes bezhotovostní platební systém prostřednictvím platebních terminálů. Účastník je

oprávněn přijímat za své pokrmy a produkty platby jiným způsobem (např. hotovostně). V

případě, že nemáte vlastní platební terminál pro provádění plateb, bližší informace o

bezhotovostním systému poskytne na vyžádání BME.

V průběhu Akce je Účastník oprávněn seznam a cenu svých pokrmů a produktů upravovat.

Bližší informace o bezhotovostním systému poskytne na vyžádání BME.

2.18 V případě povinnosti vést evidenci elektronických tržeb (EET) dle platných právních

předpisů, je výhradně Účastník odpovědný za plnění povinností s tím spojených, BME nenese

jakoukoliv odpovědnost za porušení povinností Účastníka spojených s EET. Účastník je

povinen poskytovat doklady o prodeji zboží anebo poskytnutí služby. Doklad musí obsahovat

veškeré náležitosti dle platných právních předpisů. Doklady tiskne platební terminál.

2.19 Účastník je povinen dodržovat veškeré povinnosti, které mu vyplývají ze zákona č.

455/1991, o živnostenském podnikání, v platném znění a zákona č. 634/1992, o ochraně

spotřebitele, v platném znění.

2.20 Veškeré povinnosti, které plynou z tohoto Potvrzení pro Účastníka, platí i pro osoby

odpovědné za prodej pokrmů na prodejním stánku na Apetit pikniku nebo osoby, které se

podílely na přípravě a distribuci pokrmů, anebo jinak zastupují Účastníka. Účastník se

zavazuje tyto osoby o jejich povinnostech dle tohoto Potvrzení poučit, zejména o hygienických

pravidlech, která jsou povinny dodržovat.

3. Práva a povinnosti BME

3.1 BME poskytne Účastníkovi za účelem prezentace jeho potravinářských výrobků a pokrmů

místo pro umístění prodejního stánku Účastníka či prodejní stánek umístěný v prostoru konání

Apetit pikniku podle domluvených údajů.

3.2 Materiály pořízené BME na Akci má BME právo použít při poskytování svých služeb a

může je kdykoli zveřejnit, zejména pro účely propagace Akce, a to ve svých časopisech, na

webových stránkách, sociálních sítích či jiných on-line formátech. BME zveřejní o Apetit

pikniku reportáž v rozsahu a s obsahem dle vlastního uvážení, a to v některém z vydání

časopisu Apetit následujících po konání Apetit piknik či na internetovém portálu

www.apetitpiknik.cz, www.apetitonline.cz nebo sociálních sítích. Součástí reportáže může být

též informace o prezentaci Účastníka včetně jeho podobizny a uvedení jeho osobních údajů,

které BME poskytl.

4. Poplatky a smluvní pokuta

4.1 Účastník se zavazuje uhradit BME základní poplatek za poskytnutí prostoru pro umístění

prodejního stánku nebo za poskytnutí prodejního stánku a dále náklady vzniklé v souvislosti

s účastí na Apetit pikniku, a to dle jeho objednávky ve Formuláři. Základní poplatek a cena za

služby budou vypočteny dle platného ceníku, který bude Účastníkovi zaslán spolu s tímto

Potvrzením či dodatečně emailem.

4.2 K celkové výši základního poplatku se připočte DPH v zákonné výši. Poplatek je splatný

nejpozději patnáct (15) dní po doručení faktury BME Účastníkovi, a to bezhotovostním

převodem na účet BME uvedený na faktuře.

4.3 Účastník bere na vědomí, že poté co vyplnil a řádně odeslal Formulář e-mailem a BME

Účastníka vybrala, aby se účastnil Apetit pikniku, je povinen uhradit BME cenu a náklady dle

objednávky ve Formuláři a platného ceníku i v případě, že se následně rozhodne zrušit svou

účast na Apetit pikniku z jakéhokoliv důvodu. O zrušení účasti je povinen bez zbytečného

odkladu informovat BME.

4.4 V případě, že Účastník poruší některou ze svých povinností uvedených v článku 2 tohoto

Potvrzení, zavazuje se uhradit BME smluvní pokutu ve výši 25.000 Kč za každé jednotlivé

porušení povinnosti. Uhrazením smluvní pokuty není dotčen nárok BME na náhradu

způsobené újmy, která se hradí v plné výši vedle smluvní pokuty.

5. Osobní údaje Účastníka a poskytnutí licence

5.1 Účastník souhlasí, že BME či partneři Apetit pikniku budou zpracovávat některé osobní

údaje Účastníka. Podrobnosti jsou uvedeny v Zásadách ochrany osobních údajů na

https://burda.cz/cs/dokumenty.

5.2 Účastník tímto uděluje BME výhradní svolení k užití fotografií a obrazových nebo zvukově

obrazových záznamů, zejména podoby Účastníka, odpovědné osoby a/nebo osob, které

budou Účastníka na Apetit pikniku prezentovat či ho jinak zastupovat, a uměleckých výkonů

zachycených na fotografiích a na obrazových nebo zvukově obrazových záznamech, které

budou během Apetit pikniku pořízeny. Svolení je uděleno bezplatně.

5.3 Účastník tímto BME poskytuje licenci k užití jakéhokoliv uměleckého výkonu, který vznikne

v souvislosti s jeho účastí na Apetit pikniku, a to jako licenci:

- na dobu určitou, a to na celou dobu trvání majetkových práv Účastníka stanovenou právními

předpisy;

- výhradní – Účastník není bez písemného souhlasu BME oprávněn po dobu trvání licence

poskytnout tutéž licenci třetí osobě a sám nesmí po dobu trvání licence umělecky výkon

užívat;

- bez územního omezení;

- neomezenou – BME je oprávněna umělecký výkon užívat jakýmikoliv způsoby užití a bez

omezení množstevního rozsahu užití;

5.4 Účastník souhlasí s tím, aby BME udělila jakékoli třetí osobě podlicenci k jakémukoli právu,

ke kterému má v souladu s tímto Potvrzením a aby postoupila jakékoli třetí osobě jakékoli

právo, které má v souladu s tímto Potvrzením.5.5 BME je oprávněna umělecký výkon Účastníka užít v původní, zpracované či jinak

změněné podobě, samostatně nebo v souboru anebo ve spojení s jiným dílem či prvky. Ke

změnám se nevyžaduje souhlas Účastníka.

5.6 BME není povinna licenci využít. Účastník potvrzuje, že takovým nevyužitím nebudou

dotčeny její oprávněné zájmy. Licence dle tohoto článku je poskytována bezplatně.

5.7 Účastník se zavazuje zajistit souhlas, svolení a licenci dle čl. 5.1 až 5.6 od všech svých

odpovědných osob a/nebo osob, které budou Účastníka na Apetit pikniku prezentovat či jinak

zastupovat, a na žádost BME tento souhlas předložit v písemné formě.

6. Závěrečná ustanovení

6.1 Účastník není oprávněn provádět v tomto Potvrzení jakékoliv úpravy či do něj jinak

zasahovat.

6.2 Účastník prohlašuje, že si řádně přečetl toto Potvrzení a plně mu rozumí a souhlasí s ním.

Účastník dále prohlašuje, že je srozuměn s tím, že vyplněním a odesláním online Formuláře

BME se toto Potvrzení stává pro obě strany závazné, a to do 31. 6. 2024, s výjimkou těch

ujednání, které dle své povahy zůstávají v platnosti i po Akci (například ujednání o povinnosti

k náhradě újmy). Účastník prohlašuje, že bude po celou dobu konání Apetit pikniku dodržovat

povinnosti stanovené v tomto Potvrzení a pokyny BME.

6.3 Spolupráci na základě tohoto Potvrzení lze ukončit pouze písemnou dohodou smluvních

stran, ledaže by došlo k závažnému porušení povinností jedné ze stran a tato strana

neodstranila závadný stav ani v dodatečně poskytnuté přiměřené lhůtě. Účastník bere na

vědomí, že BME je i bez uvedení důvodu oprávněna vyloučit Účastníka z účasti na Apetit

pikniku, a to nejpozději do 10. 11. 2025.

6.4 Právní vztahy neupravené tímto Potvrzením se řídí zákonem č. 89/2012 Sb., občanský

zákoník, v platném znění.

 

Příloha

Hygienická doporučení

Poskytovatelé občerstvení by měli během celé akce dodržovat těchto několik

jednoduchých zásad:

• Plánujte dopředu - pokud můžete, připravte si polotovary či pokrmy v předstihu,

zchlaďte je co nejrychleji - nejpozději do 2 hodin na teplotu 10OC a dochlaďte co

nejrychleji na teplotu 4OC a řádně prohřejte či tepelně upravte před podáváním.

Teplota v jádru pokrmu by měla dosáhnout nejméně 60 OC.

• Co můžete udělat před samotnou akcí, tím jednodušší bude poté manipulace s pokrmy

na samotné akci a menší možnost křížové kontaminace během podávání občerstvení

na akci.

• Vše řádně umyjte, předkrájejte, naporcujte či jinak upravte pokud možno před

příjezdem na místo samé. Nezapomínejte na řádné mytí ovoce a zeleniny, zejména

drobného bobulového ovoce či kudrnatých typů listového salátu či listů máty, meduňky

apod.

• Pro přepravu použijte vhodné přepravní nádoby, boxy, tak aby i během přepravy byla

dodržena požadovaná teplota dle etikety na potravinářském výrobku či 60OC u teplých

pokrmů a 4 OC u zchlazených pokrmů či polotovarů.

• Podávejte tepelně upravené pokrmy co nejrychleji po skončení tepelné úpravy, nejlépe

ihned.

• Snažte se co nejvíce izolovat hotové pokrmy připravené k podání a neopracované

suroviny.

• Dodržujte spotřební lhůty potravin uvedené na jejich obalech.

• Ujistěte se, že pokrm je správně uvařený. I když jsou před Vaším výdejním místem

fronty čekajících strávníků, nezkracujte potřebnou dobu přípravy.

• Průběžně uklízejte Váš stánek, nebo výdejní místo. Ujistěte se, že prostory pro

přípravu a podávání občerstvení jsou vhodným způsobem čisté.

• Umyjte po použití jakékoli zařízení v teplé vodě s přídavkem saponátu a opláchněte

pitnou vodou. Případně odvážejte veškeré použité pomůcky k umytí na Vaši základnu.

Pokud však bude k převozu použito stejné vozidlo jako k zásobování potravinami,

použijte k převozu špinavého vybavení vhodné uzavíratelné boxy.

• Pravidelně si umyjte ruce mýdlem a vodou a poté řádně osušte nejlépe pomocí

papírových ručníků či osušovače rukou.

• Pamatujte, že dezinfekční ubrousky či desinfekční gely nemohou nahradit řádné mytí

rukou. Rovněž při používání rukavic je nutno dodržovat hygienická pravidla a po

manipulaci se surovinami, odpadky či penězi rukavice vyměnit za nové.

• Používejte vhodný a čistý pracovní oděv.