Potvrzení podmínek pro konání akce Apetit piknik – kulináři, prodejci, restaurace
(„Potvrzení“)
1. Úvodní ustanovení
1.1 Společnost BurdaMedia Extra s.r.o., se sídlem Praha 3, Přemyslovská 2845/43, PSČ
13000, IČO 152 73 598 (“BME”) je pořadatelem společenské, gastronomické akce s názvem
Apetit piknik, která se uskuteční dne 22.11.2025 v době od 9:00 do 18:00 hod v Národním
zemědělském muzeum v Praze (“Apetit piknik“ nebo „Akce“).
1.2 Účastník definovaný na základě registrace na zimní Apetit piknik 2025 („Formulář“), jehož
přílohou je toto Potvrzení má zájem v rámci Apetit pikniku prezentovat své potravinářské a
jiné výrobky.
2. Práva a povinnosti Účastníka
2.1 Účastník prohlašuje, že je oprávněn podnikat na základě řádného živnostenského
oprávnění, jehož kopii či sken musí mít s sebou v době konání Akce. Účastník prohlašuje, že
všechny údaje v něm obsažené jsou aktuální a odpovídají současnému stavu.
2.2 V případě, že Účastník používá vlastní prodejní stánek, je povinen použít na Apetit pikniku
jen takový prodejní stánek, který splňuje veškeré hygienické předpisy a je jinak vhodný pro
přípravu a prodej pokrmů a jeho parametry a vzhled byly předem schváleny ze strany BME.
2.3 Účastník se dostaví do místa konání Apetit pikniku nejméně 2 hodiny před zahájením
Apetit pikniku. Konkrétní čas příjezdu bude specifikován v propozicích k Apetit pikniku
zaslaných před konáním Akce.
2.4 Účastník nemá nárok na náhradu nákladů spojených s pořízením surovin, z nichž bude
své pokrmy připravovat.
2.5 Pokrmy připravené Účastníkem budou návštěvníkům Apetit pikniku nabízeny za prodejní
cenu zvolenou Účastníkem.
2.6 Účastník je povinen nabízet pokrmy pouze na místě a po dobu určenou ze strany
pořadatele BME.
2.7 Účastník je povinen veškeré pokrmy připravovat pouze z čerstvých, zdravotně
nezávadných surovin, které byly řádně uskladněny a zpracovány a u nichž dosud nedošlo k
uplynutí doporučené doby spotřeby. V případě, že má Účastník pochybnosti o nezávadnosti
surovin, je povinen takové suroviny pro přípravu pokrmů nepoužívat. Účastník je povinen
uschovat daňové doklady k nákupu surovin v souladu s platnými předpisy, nejméně však do
31. prosince 2024.
2.8 V případě, že BME nebude souhlasit s prodejem některého pokrmu či produktu Účastníka,
Účastník je povinen takový pokrm neprodávat a dohodnout se s BME na prodeji jiného
pokrmu. Účastník je povinen oznámit BME seznam pokrmů a produktů nabízených na Apetit
pikniku a jejich prodejní cenu nejpozději 14 dnů před začátkem Akce.2.9 Účastník se zavazuje mít po celou dobu trvání Apetit pikniku na prodejním stánku k
dispozici údaje o každém pokrmu, který bude na Apetit pikniku prodávat, a to přibližnou
hmotnost (gramáž) kusu/porce pokrmu, minimální datum trvanlivosti, určení alergenů
obsažených v pokrmu a složení pokrmu, a v případě žádosti je předložit návštěvníkům, BME
či jiným oprávněným osobám k nahlédnutí.
2.10 Účastník je povinen po celou dobu trvání Apetit pikniku ponechat na svém prodejním
stánku označení s názvem společnosti Účastníka, popř. jménem a příjmením Účastníka, které
připraví BME. Vlastní označení stánku je Účastník oprávněn umístit pouze uvnitř prodejního
stánku nebo na přední straně prodejního stánku pod prodejním pultem. V případě, že BME
s vlastním označením Účastníka nesouhlasí, je Účastník povinen označení odstranit a
ponechat pouze označení BME.
2.11 Účastník potvrzuje, že má odpovídající znalosti v otázkách hygieny, seznámil se
s doporučeními Hygienické stanice hlavního města Prahy, která jsou přílohou tohoto
Potvrzení, a zavazuje se náležitě dodržovat hygienické postupy při přípravě pokrmů,
manipulaci se surovinami a pokrmy a po celou dobu trvání Apetit pikniku, zejména chránit
pokrmy před prachem a jinými nečistotami, nabírat pokrm čistým náčiním, uchovávat pokrmy
vyžadující chlad v chladícím zařízení apod. Elektrospotřebiče musejí být nezávadné a
elektrospotřebiče starší 5 let musejí mít platnou revizní kontrolu, kterou Účastník na výzvu
BME či jiné oprávněné osoby předloží.
2.12 Účastník nebo osoba odpovědná za prodej pokrmů na prodejním stánku jsou povinni mít
po dobu trvání Apetit pikniku platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství. Účastník se
dále zavazuje zajistit, aby platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství měly všechny
osoby, které budou Účastníka na Apetit pikniku prezentovat či ho jinak zastupovat a které se
podílely na přípravě pokrmů.
2.13 Účastník je povinen dodržovat veškeré právní, zejména hygienické, předpisy spojené s
výrobou, skladováním a distribucí potravin a odpovídá BME za veškerou případnou újmu,
která jí vznikne v souvislosti s porušením právních předpisů či ujednání dle tohoto Potvrzení
ze strany Účastníka.
2.14 Účastník bere na vědomí, že odpovídá za případnou újmu, která vznikne jakékoliv třetí
osobě, zejména návštěvníkům akce Apetit piknik, v souvislosti s prodejem nebo distribucí
pokrmů Účastníka, a to zejména v případě, že budou mít zdravotní potíže v důsledku
konzumace pokrmů Účastníka.
2.15 Účastník dále odpovídá za škodu na majetku či jinou nemajetkovou újmu, která vznikne
BME či třetí osobě v důsledku účasti Účastníka na Apetit pikniku. Zejména je Účastník
odpovědný za poškození travnaté plochy, prodejní plochy, prodejního stánku a případně
dalšího vybavení, které mu poskytne BME. Účastník dále odpovídá za vybavení prodejního
stánku, které mu poskytne BME (např. židle, stoly, světla) a o jehož předání bude sepsán mezi
BME a Účastníkem předávací protokol. Po ukončení Akce je účastník povinen uhradit BME
náklady v případě ztráty, poškození, zničení či odcizení vybavení prodejního stánku.
2.16 Účastník nebo odpovědná osoba Účastníka jsou povinni řídit se organizačními pokyny
osob zastupujících či jinak oprávněných jednat za BME a organizačními pokyny uvedenými vpropozicích k Apetit piknik, které budou zaslány nebo telefonicky domluveny nejpozději 5
pracovních dnů před konáním Akce.
2.17 Veškeré platby návštěvníků za pokrmy a produkty Účastníků budou probíhat přednostně
přes bezhotovostní platební systém prostřednictvím platebních terminálů. Účastník je
oprávněn přijímat za své pokrmy a produkty platby jiným způsobem (např. hotovostně). V
případě, že nemáte vlastní platební terminál pro provádění plateb, bližší informace o
bezhotovostním systému poskytne na vyžádání BME.
V průběhu Akce je Účastník oprávněn seznam a cenu svých pokrmů a produktů upravovat.
Bližší informace o bezhotovostním systému poskytne na vyžádání BME.
2.18 V případě povinnosti vést evidenci elektronických tržeb (EET) dle platných právních
předpisů, je výhradně Účastník odpovědný za plnění povinností s tím spojených, BME nenese
jakoukoliv odpovědnost za porušení povinností Účastníka spojených s EET. Účastník je
povinen poskytovat doklady o prodeji zboží anebo poskytnutí služby. Doklad musí obsahovat
veškeré náležitosti dle platných právních předpisů. Doklady tiskne platební terminál.
2.19 Účastník je povinen dodržovat veškeré povinnosti, které mu vyplývají ze zákona č.
455/1991, o živnostenském podnikání, v platném znění a zákona č. 634/1992, o ochraně
spotřebitele, v platném znění.
2.20 Veškeré povinnosti, které plynou z tohoto Potvrzení pro Účastníka, platí i pro osoby
odpovědné za prodej pokrmů na prodejním stánku na Apetit pikniku nebo osoby, které se
podílely na přípravě a distribuci pokrmů, anebo jinak zastupují Účastníka. Účastník se
zavazuje tyto osoby o jejich povinnostech dle tohoto Potvrzení poučit, zejména o hygienických
pravidlech, která jsou povinny dodržovat.
3. Práva a povinnosti BME
3.1 BME poskytne Účastníkovi za účelem prezentace jeho potravinářských výrobků a pokrmů
místo pro umístění prodejního stánku Účastníka či prodejní stánek umístěný v prostoru konání
Apetit pikniku podle domluvených údajů.
3.2 Materiály pořízené BME na Akci má BME právo použít při poskytování svých služeb a
může je kdykoli zveřejnit, zejména pro účely propagace Akce, a to ve svých časopisech, na
webových stránkách, sociálních sítích či jiných on-line formátech. BME zveřejní o Apetit
pikniku reportáž v rozsahu a s obsahem dle vlastního uvážení, a to v některém z vydání
časopisu Apetit následujících po konání Apetit piknik či na internetovém portálu
www.apetitpiknik.cz, www.apetitonline.cz nebo sociálních sítích. Součástí reportáže může být
též informace o prezentaci Účastníka včetně jeho podobizny a uvedení jeho osobních údajů,
které BME poskytl.
4. Poplatky a smluvní pokuta
4.1 Účastník se zavazuje uhradit BME základní poplatek za poskytnutí prostoru pro umístění
prodejního stánku nebo za poskytnutí prodejního stánku a dále náklady vzniklé v souvislosti
s účastí na Apetit pikniku, a to dle jeho objednávky ve Formuláři. Základní poplatek a cena za
služby budou vypočteny dle platného ceníku, který bude Účastníkovi zaslán spolu s tímto
Potvrzením či dodatečně emailem.
4.2 K celkové výši základního poplatku se připočte DPH v zákonné výši. Poplatek je splatný
nejpozději patnáct (15) dní po doručení faktury BME Účastníkovi, a to bezhotovostním
převodem na účet BME uvedený na faktuře.
4.3 Účastník bere na vědomí, že poté co vyplnil a řádně odeslal Formulář e-mailem a BME
Účastníka vybrala, aby se účastnil Apetit pikniku, je povinen uhradit BME cenu a náklady dle
objednávky ve Formuláři a platného ceníku i v případě, že se následně rozhodne zrušit svou
účast na Apetit pikniku z jakéhokoliv důvodu. O zrušení účasti je povinen bez zbytečného
odkladu informovat BME.
4.4 V případě, že Účastník poruší některou ze svých povinností uvedených v článku 2 tohoto
Potvrzení, zavazuje se uhradit BME smluvní pokutu ve výši 25.000 Kč za každé jednotlivé
porušení povinnosti. Uhrazením smluvní pokuty není dotčen nárok BME na náhradu
způsobené újmy, která se hradí v plné výši vedle smluvní pokuty.
5. Osobní údaje Účastníka a poskytnutí licence
5.1 Účastník souhlasí, že BME či partneři Apetit pikniku budou zpracovávat některé osobní
údaje Účastníka. Podrobnosti jsou uvedeny v Zásadách ochrany osobních údajů na
https://burda.cz/cs/dokumenty.
5.2 Účastník tímto uděluje BME výhradní svolení k užití fotografií a obrazových nebo zvukově
obrazových záznamů, zejména podoby Účastníka, odpovědné osoby a/nebo osob, které
budou Účastníka na Apetit pikniku prezentovat či ho jinak zastupovat, a uměleckých výkonů
zachycených na fotografiích a na obrazových nebo zvukově obrazových záznamech, které
budou během Apetit pikniku pořízeny. Svolení je uděleno bezplatně.
5.3 Účastník tímto BME poskytuje licenci k užití jakéhokoliv uměleckého výkonu, který vznikne
v souvislosti s jeho účastí na Apetit pikniku, a to jako licenci:
- na dobu určitou, a to na celou dobu trvání majetkových práv Účastníka stanovenou právními
předpisy;
- výhradní – Účastník není bez písemného souhlasu BME oprávněn po dobu trvání licence
poskytnout tutéž licenci třetí osobě a sám nesmí po dobu trvání licence umělecky výkon
užívat;
- bez územního omezení;
- neomezenou – BME je oprávněna umělecký výkon užívat jakýmikoliv způsoby užití a bez
omezení množstevního rozsahu užití;
5.4 Účastník souhlasí s tím, aby BME udělila jakékoli třetí osobě podlicenci k jakémukoli právu,
ke kterému má v souladu s tímto Potvrzením a aby postoupila jakékoli třetí osobě jakékoli
právo, které má v souladu s tímto Potvrzením.5.5 BME je oprávněna umělecký výkon Účastníka užít v původní, zpracované či jinak
změněné podobě, samostatně nebo v souboru anebo ve spojení s jiným dílem či prvky. Ke
změnám se nevyžaduje souhlas Účastníka.
5.6 BME není povinna licenci využít. Účastník potvrzuje, že takovým nevyužitím nebudou
dotčeny její oprávněné zájmy. Licence dle tohoto článku je poskytována bezplatně.
5.7 Účastník se zavazuje zajistit souhlas, svolení a licenci dle čl. 5.1 až 5.6 od všech svých
odpovědných osob a/nebo osob, které budou Účastníka na Apetit pikniku prezentovat či jinak
zastupovat, a na žádost BME tento souhlas předložit v písemné formě.
6. Závěrečná ustanovení
6.1 Účastník není oprávněn provádět v tomto Potvrzení jakékoliv úpravy či do něj jinak
zasahovat.
6.2 Účastník prohlašuje, že si řádně přečetl toto Potvrzení a plně mu rozumí a souhlasí s ním.
Účastník dále prohlašuje, že je srozuměn s tím, že vyplněním a odesláním online Formuláře
BME se toto Potvrzení stává pro obě strany závazné, a to do 31. 6. 2024, s výjimkou těch
ujednání, které dle své povahy zůstávají v platnosti i po Akci (například ujednání o povinnosti
k náhradě újmy). Účastník prohlašuje, že bude po celou dobu konání Apetit pikniku dodržovat
povinnosti stanovené v tomto Potvrzení a pokyny BME.
6.3 Spolupráci na základě tohoto Potvrzení lze ukončit pouze písemnou dohodou smluvních
stran, ledaže by došlo k závažnému porušení povinností jedné ze stran a tato strana
neodstranila závadný stav ani v dodatečně poskytnuté přiměřené lhůtě. Účastník bere na
vědomí, že BME je i bez uvedení důvodu oprávněna vyloučit Účastníka z účasti na Apetit
pikniku, a to nejpozději do 10. 11. 2025.
6.4 Právní vztahy neupravené tímto Potvrzením se řídí zákonem č. 89/2012 Sb., občanský
zákoník, v platném znění.
Příloha
Hygienická doporučení
Poskytovatelé občerstvení by měli během celé akce dodržovat těchto několik
jednoduchých zásad:
• Plánujte dopředu - pokud můžete, připravte si polotovary či pokrmy v předstihu,
zchlaďte je co nejrychleji - nejpozději do 2 hodin na teplotu 10OC a dochlaďte co
nejrychleji na teplotu 4OC a řádně prohřejte či tepelně upravte před podáváním.
Teplota v jádru pokrmu by měla dosáhnout nejméně 60 OC.
• Co můžete udělat před samotnou akcí, tím jednodušší bude poté manipulace s pokrmy
na samotné akci a menší možnost křížové kontaminace během podávání občerstvení
na akci.
• Vše řádně umyjte, předkrájejte, naporcujte či jinak upravte pokud možno před
příjezdem na místo samé. Nezapomínejte na řádné mytí ovoce a zeleniny, zejména
drobného bobulového ovoce či kudrnatých typů listového salátu či listů máty, meduňky
apod.
• Pro přepravu použijte vhodné přepravní nádoby, boxy, tak aby i během přepravy byla
dodržena požadovaná teplota dle etikety na potravinářském výrobku či 60OC u teplých
pokrmů a 4 OC u zchlazených pokrmů či polotovarů.
• Podávejte tepelně upravené pokrmy co nejrychleji po skončení tepelné úpravy, nejlépe
ihned.
• Snažte se co nejvíce izolovat hotové pokrmy připravené k podání a neopracované
suroviny.
• Dodržujte spotřební lhůty potravin uvedené na jejich obalech.
• Ujistěte se, že pokrm je správně uvařený. I když jsou před Vaším výdejním místem
fronty čekajících strávníků, nezkracujte potřebnou dobu přípravy.
• Průběžně uklízejte Váš stánek, nebo výdejní místo. Ujistěte se, že prostory pro
přípravu a podávání občerstvení jsou vhodným způsobem čisté.
• Umyjte po použití jakékoli zařízení v teplé vodě s přídavkem saponátu a opláchněte
pitnou vodou. Případně odvážejte veškeré použité pomůcky k umytí na Vaši základnu.
Pokud však bude k převozu použito stejné vozidlo jako k zásobování potravinami,
použijte k převozu špinavého vybavení vhodné uzavíratelné boxy.
• Pravidelně si umyjte ruce mýdlem a vodou a poté řádně osušte nejlépe pomocí
papírových ručníků či osušovače rukou.
• Pamatujte, že dezinfekční ubrousky či desinfekční gely nemohou nahradit řádné mytí
rukou. Rovněž při používání rukavic je nutno dodržovat hygienická pravidla a po
manipulaci se surovinami, odpadky či penězi rukavice vyměnit za nové.
• Používejte vhodný a čistý pracovní oděv.